Welcome to Munich Riem Arcaden – refurbished!

The Mall “Riem Arcaden” on the former Munich airport site with its new exhibition centre and a residential district in the immediate vicinity had become out-dated over time with its sober and functional design. A Make-Over, which meets the changing needs of the people, was the challenge for this larger property: to design a shopping destination as “Third Place”, as inviting place to relax in addition to the home and the workplace.

With the refurbishment, the implementation of a creative welcome gesture was decisive, hallmark of a pioneering Mall design that welcomes customers as good friends.

With this “open heart surgery” –  conversion within five months during operation with all the associated constraints – the central architectural interventions were the lighting, the signage and the mall-furniture, including design of the floor, walls and ceiling, through three business and three parking levels. A real challenge, for example, to print 6,000 sqm of self-designed wallpapers and install these in the course of three weeks!

Highlight Lighting

Starting at the access to the mall, a giant light wave at the main entrances attracts the visitors. The eight car park entrances have got a new look, too, as a visible welcome gesture: Huge and well recognizable from a distance, circular light submissions in newly built portals in warm wood optics indicate the directions in a clear and inviting way. The elevator lobbies shine in a new light with indirect lighting on the ceiling edges and in the large, round ceiling panel, a real eye-catcher!

The round design language of the lighting concept – consistently customized special lights based on LED – is central theme throughout the entire renewed interior. The circle is also characteristic for the rest areas and lounges of which the delicate ring lights attract from afar.

Play with shape and colour – A journey of discovery through the mall

For the orientation in the Center different graphic patterns were developed, which unfold as a true feast for the eyes already in the access areas. Three colour and form complexes differentiate horizontal circulation routes and halos: Warm red-orange with the basic shape of triangle, green-olive tones with a diamond-shaped square, and blue-grey hues in the shape of a rectangle. An equally artistic and surprising play with form and colour makes the customer journey through the mall a true journey of discovery at all points of experience. Varying wood elements have stylishly complemented the graphical elements: lamellae, fixtures and panels in oak-optics, for example, in the anterooms.

Space-structuring islands of relaxation

Relaxation and visual variety in the interior design offer all rest areas and lounges in the Center, from the access areas to the Mall floors. The space-structuring islands stand out through selected furniture – sofas and chairs by +Halle and tables by Hay – and by a separate quality flooring in herringbone pattern and warm tobacco-hue. The colours correspond to the colour codes of the respective geometric patterns. Not only the colour of the leather upholstery changes; evocative nature motifs, sometimes in orange, sometimes in green, emit in backlit large-format frames, at the lift lobbies complemented by the green loveseats (+Halle) and solid oak blocks as tables. Plants and fireplaces in the lounge alternate in the frames, specially created as a fancy room divider of the lounges.

Path-breaking Design

Facilitate orientation in complex building structures and provide a warm and safe feeling – this customer service provides the new signage for the Riem Arcaden. From the welcome and farewell message in the car park as well as in the Mall, from the elevator lobby to the washrooms: the stylish black catches the eye whether at the backlit ceiling signs and steles or at the welcome boards in acrylic and on the service panel in the reception desk.

Refuelling for all!

A successful welcome gesture of a mall responds to the varying needs of its customers today: family washrooms with stylish nursing room, indoor children’s playgrounds, which do not offer only play equipment providing physical activity and quiet entertainment, but also adds value to the rest of the family: many, nice seating areas, free Wi-Fi and charging stations for cell phones. There are Rooms of Tranquillity as well as prayer rooms for Muslims. And, apropos, the many international guests here near the exhibition center are received at the portals with a multilingual welcome lettering, such as in Cyrillic and Arabic.

And, again on the subject of refuelling: lockers called “mobile hotel”, done by kplus konzept, offer both, charging stations for laptop and cell phone!

The result of this refurbishment: an enormous upgrading of the building and a huge increase in the quality of stay. A Shopping Mall almost like new! Realized with just a fraction of the time and money that would have required a new building.

Thanks to Unibail-Rodamco Germany and its Interior Design Department for the good cooperation in this project.

Zusammenfassung
Welcome to Riem Arcaden - refurbished!
Titel
Welcome to Riem Arcaden - refurbished!
Beschreibung
A Make-Over, which meets the changing needs of the people, was the challenge for the Mall "Riem Arcaden".
Verfasser

Would you like to share your thoughts?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Menu